Rakennusluvan hakeminen - ketä ja mitä tarvitaan?

Miten edetä, kun haluaa ryhtyä rakentamaan? Ensimmäisenä ohjeenani on: ammattilaiset avuksi ajoissa.

Rakentamiseen tarvitaan aina lupa kunnan viranomaisilta. Tämä on pääsääntö, mutta pieniä toimenpiteitä saa tehdä ilman viranomaisten lupaa. Korjaaminen, muuttaminen ja rakennuksen laajentaminen kuuluvat usein rakennuslupaa vaativaan toimintaan.

Kunnan viranomaiset löytyvät rakennusvalvontavirastosta tai kunnan rakentamisen palveluista. Heiltä saa tiedon, onko kyseessä rakennusluvan vaativa toimenpide vai ei. He opastavat etenemisessä ja yleensä kehottavat ottamaan yhteyttä suunnittelijoihin jo varhaisessa vaiheessa.

Rakennusluvan laatimiseen tarvitaan pääsuunnittelija ja erityissuunnittelijat. Pääsuunnittelijaksi nimetään yleensä arkkitehti. Tietyissä rakennusluvissa voi pääsuunnittelijana toimia myös insinöörikoulutuksen saanut henkilö.

Erityissuunnittelijoita ovat mm. rakennesuunnittelija, kunnallisen jätevesi-, viemäri- ja vesijohtojen sekä lämpö- ja ilmanvaihdon suunnittelija. Sähkösuunnittelija on hyvä olla mukana alusta asti. Lupaa hakiessa pitää olla nimettynä myös itse työmaasta vastaava henkilö eli vastaava työnjohtaja.

Suunnittelun ammattilaiset valmistuvat korkeakouluista tai ammattikorkeakouluista. Tällöin esimerkiksi arkkitehdin nimikkeessä saattaa koulutuksen mukaan etuliitteenä rakennusarkkitehti.  Ammattitutkinnon lisäksi lupahankkeeseen osallistuvalta suunnittelijalta vaaditaan rakennusviranomaisten valtuutus, joka takaa suunnittelijan taidot tarvittavalla tasolla. Tarvittava taso tarkoittaa, että suunnittelun avulla saadaan rakentaminen turvalliseksi, terveelliseksi ja kauniiksi. Alla on lueteltuna kunkin suunnittelijan erityisalue.

ARKKITEHTI (ARK)

Arkkitehti toimiessaan pääsuunnittelijana (PS) on esihenkilöasemassa koko hankkeessa. Arkkitehti voi toimia myös ainoastaan arkkitehtisuunnittelijana. Tällöin esihenkilöksi valitaan joku muu pääsuunnittelijan pätevyyden omaava ammattilainen.

Arkkitehti vastaa, että suunnitelmat noudattavat lakeja ja asetuksia eivätkä ole ristiriidassa ympäristönsä kanssa. Lyhyesti oikaistuna arkkitehti suunnittelee sen, miltä rakennus tai sen muutos tulee näyttämään.

Arkkitehtia kutsutaan myös rakennUSsuunnittelijaksi. Tämä helposti sekoittuu arkikielessä seuraavana tarvittavaan ammattilaiseen: rakenNEsuunnittelijaan.

RAKENNESUUNNITTELIJA (RAK)

Rakennustekniikka ja rakennusfysiikka ovat olennainen osa oikein rakentamista. Rakennesuunnittelija vastaa siitä, että kaikki rakenteet ja materiaalit ovat toimivia. Energian säätäminen on olennainen osa hyvää ja toimivaa rakennetta. Energiapihillä rakenteella kun on suora merkitys lämmityskuluissa.

Rakenteisiin lasketaan myös kaikki maanpinnan alle ulottuvat: maaperä ja pohjarakentaminen sekä perustukset. Jos arkkitehti suunnittelee sen, mitä ihminen näkee, rakennesuunnittelijan työnä on tuon nähdyn sisus ja miten se pysyy kasassa.

KVV- ja LVI-SUUNNITTELIJA (KVV-LVI)

Vedet ja viemärit sekä ilmanvaihto ovat yleensä selkeä alue koskien suunnittelua. KVV-suunnittelija tietää, kuinka viemärit ja vesijohdot liittyvät suurempaa, kunnalliseen järjestelmään ja siitä itse rakennukseen. Rakennuksen sisäiset viemärit ja vesijohdot sekä ilmanvaihto ovat tärkeä osa terveellistä asumista. Lämmitystekniikka puolestaan erittäin merkittävä osa asumisen kustannuksista. Näiden hallinta ja suunnittelu kuuluva KVV-LVI-suunnittelijalle.  

SÄHKÖSUUNNITTELIJA (SÄH)

Sähkösuunnittelu taitaa olla se rakentamisen alue, joka laajentunut viime vuosien aikana eniten. Sähkösuunnittelu käsittää perinteisistä valaisinten sähköpistokkeista ja johtolinjojen paikoista kodinkonetekniikkan, energiataloden aina kulunvalvontaan ja älytaloon asti kaiken. Vaikka sähkösuunnitelmia ei pienissä lupahakemuksissa tarvita, kuuluvat sähkösuunnitelmat viranomaisten valvontaan. Sähkösuunnitelmat ovat rakennustyömaavaiheen aikana tapahtuvaa osaa rakentamisessa.

Näiden ammattilaisten avulla pääset eteenpäin rakennusluvan hakemisessa. Tilanteen ja kunnan tarpeen mukaan erityissuunnittelijoita tarvitaan enemmänkin, mutta tämä on kuntakohtaista. Kukin erityissuunnittelija osaa alueensa ja on tae siitä, että lupa menee myös lävitse. Näin pääset tavoitteeseesi: rakentamiseen.

Rakennuslupaan kuuluu iso liuta selvityksiä asiakirjoja, lausuntoja ja aineistoja. Ammattilaiset osaavat hakea asiaankuuluvan aineiston ja laatia kuhunkin lupaan liittyvän materiaalin.

Mitä sinä voit tehdä ennen yllä kerrottua suunnittelua? Mitä tietoja suunnittelijat tarvitsevat sinulta? Tästä lisää seuraavassa kirjoituksessani.

Helsinki 31.10.2024

Rakentavin terveisin

Anna Manner

www.annamanner.fi

Seuraava
Seuraava

ANNAN KEITTIÖ -ruokablogi tulossa pian